کد خبر : 2315
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۰ مهر ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۲

طلوع خورشید رسانه از شرق برای ارائه تصویری روشن از زن آزاده مسلمان

طلوع خورشید رسانه از شرق برای ارائه تصویری روشن از زن آزاده مسلمان
آفتاب "نخستین جشنواره بین‌المللی رسانه‌ای خورشید" از جوار بارگاه هشتمین ستاره آسمان امامت و ولایت طلوع کرد تا بانوان رسانه‌ای و آزادیخواه دنیا در مسیر دستیابی به آرمان‌های والایی چون عدالت اجتماعی و ایجاد پایگاهی امن برای خانواده گردهم آمده و پیوند بخورند.؛

به گزارش شبکه خبری سیندخت، مضجع شریف ثامن الحجج علی بن موسی الرضا(ع) در مشهد مقدس میعادگاه بانوان رسانه ای از ۴۱ کشور جهان شد تا در این گردهمایی طرحی نو دراندازند و روایتی درست از زن مسلمان و واقعیت های زنانه در کشورهای اسلامی به تمام دنیا مخابره شود.

بن‌مایه جشنواره رسانه ای خورشید رسیدن به یک روایت مشترک در بین فعالان رسانه ای زن اعم از مسلمان و غیرمسلمان برای اقناع افکار عمومی و اصلاح تصوراتی است که جامعه غربی از زنان شرقی و مسلمان پیدا کرده است، در واقع تصویرسازی نادرست سیاسی از زن توسط جامعه غربی موجب زیر سوال بردن حجاب و پوشش زنان شده و به ارائه تصویری معوج از ارتباط آنان با همسر و فرزندان در خانه و نقش آنان در اجتماع انجامیده است.

تاریخ گواه است که اصولا برای استعمارگر غربی یک واقعیت واحد درباره‌ زن شرقی وجود نداشته و تعریف وی از زن شرقی با توجه به شرایط سیاسی روز تغییر کرده است، زمانی داشتن شرم و حیا و پوشش و خانه نشینی زن از مظاهر تمدن در جوامع غربی به شمار می رفته و زنان شرق نکوهش می شدند، اما اکنون داشتن پوشش نشان دهنده عقب ماندگی زنان شرقی تلقی شده و نیمه برهنه بودن یا از هم گسیختگی خانواده و ولنگاری در ارتباط با مردان، نشان دهنده پیشرفت و تمدن زنان به شمار می رود.

در واقع نخستین جشنواره رسانه ای خورشید که طلیعه آن از مشهد مقدس بود، تلاشی برای روایتگری زنان رسانه ای دلسوز و دغدغه مند برای مساله زن و خانواده در کشورهای مختلف بود تا با حضور در کشور ایران، که حجاب و عفاف زن را جزو آرمانهای انقلابی خود قرار داده است، اوضاع را از نزدیک دیده و در رسانه های خود راوی واقعیت های جامعه زنان ایرانی و کشورهای اسلامی باشند.

جشنواره خورشید، جبران یک غفلت

به گفته معاون بین المللی بنیاد گوهرشاد و دبیر کارگروه علمی نخستین جشنواره بین المللی رسانه ای خورشید، تقویت رسانه‌هایی که بانوان در راس آن هستند و برای بانوان جوامع روایتگری می‌کنند، در شرایط کنونی مورد غفلت واقع شده است.

زهرا اوسطی گفت: در بحث رسانه واقعیت این است که کم کاری زیادی داشته ایم، وقتی رهبر معظم می فرمایند که “اگر روایت نکنی، برایتان روایت می کنند”، ناظر بر این قضیه است، امیدوار هستیم با تقویت این ارتباطات در راستای جشنواره رسانه ای خورشید، بین فعالان رسانه ای زن ایران با کشورهای دیگر و آشنایی آنان با یکدیگر اتفاقی مبارک رخ دهد.

وی با بیان اینکه تبیین سخن قرآن کریم در خصوص “کرامت انسان” مورد تاکید است، افزود: آنچه در راستای مسائل اجتماعی علیه خانواده و زن در حال شکل‌گیری است، تحت تاثیر تحریف های غرب است و همه مدلهای این تحریف ها برای به ذلت کشیدن زن و استثمارش طراحی شده که قطعا اهداف اقتصادی سنگینی در پی آن است و امیدواریم با هم صدا کردن رسانه ها در این همایش، نقش عمده ای در مسیر عقلانیت و معنویت داشته باشیم.

دبیر کارگروه علمی نخستین جشنواره بین المللی رسانه ای خورشید ادامه داد: در زمانه ای زندگی می کنیم که رسانه حرف اول را در بحث آگاه سازی و اقناع اذهان عمومی رقم می زند، به طوری که ارتباطات در تمام شوون دیپلماسی ورود یافته است، حضور رسانه در کشورهای مختلف و جامعه ما نشان داده است که تمام سیاست گذاریها و حرکتهای جوامع می تواند براساس آن چیزی باشد که رسانه رقم می زند.

وی اظهار داشت: جشنواره رسانه ای خورشید به عنوان اولین جشنواره بین المللی رسانه ای ایران با طراحی در اتاق فکر بنیاد بین المللی گوهرشاد، همت معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری و شهرداری مشهد رقم خورد که امیدواریم با این رویداد به یک وحدت رویه در مساله زن و خانواده برسیم و زن و خانواده را در مسیر عقلانیت و معنویت معرفی کنیم.

میزبانی شهرداری مشهد

برنامه ریزی برگزاری چنین جشنواره ای توسط نهادهای یاد شده انجام گرفت اما شهرداری مشهد میزبانی آن را برعهده گرفت، پس از ورود ۱۰۰ بانوی خبرنگار و فعال فرهنگی و رسانه ای از ۴۱ کشور جهان به مشهد و زیارت بارگاه منور رضوی به ضیافت شام شهردار رفته و نخستین نشست هم اندیشی خود را برگزار کردند.

شهردار مشهد در این نشست برخی از اهداف برپایی این جشنواره را برشمرد و گفت: نخستین جشنواره بین المللی رسانه ای خورشید فرصتی است که بانوان خبرنگار از سراسر جهان مستقیم، شفاف و بی‌پرده، ظرفیت‌ها و توانمندی‌های بانوان و حضور آنان در عرصه‌های مختلف را مشاهده و به صورت آزادانه و واقع گرایانه در کشور خود روایت کنند.

بسیاری از مهمانان این جشنواره پس از حضور چند روزه در مشهد، از امکانات، پارک‌ها و اماکن اختصاصی که در اختیار بانوان قرار گرفته است متعجب شده و اذعان کرده اند این واقعیت ها تاکنون رسانه ای نشده است.به گفته محمدرضا قلندر، بانوان ایرانی در جمهوری اسلامی ایران در کنار ایفای نقش های مزبور، در نقش مادران و همسران شهدا، جانبازان و ایثارگران پرورش‌ دهنده غیور مردانی هستند که در برهه‌های گوناگون همچون “رستم‌”ها و “سهراب‌”ها و “آرش‌”ها لباس رزم بر تن کرده و با دفاع از مام میهن جان شیرین خود را فدا کرده‌اند.

بازدید از اماکن تاریخی و تفریحی و درمانی و مراکز عمده و برجسته مشهد از دیگر برنامه هایی بود که شهرداری مشهد برای مهمانان جشنواره رسانه ای خورشید چیده بود.

رییس کمیسیون بانوان و خانواده شورای شهر مشهد درباره نظرات مهمانان از جاهای مختلفی که دیدن کرده بودند، گفت: بسیاری از مهمانان این جشنواره پس از حضور چند روزه در مشهد، از امکانات، پارک‌ها و اماکن اختصاصی که در اختیار بانوان قرار گرفته است شگفت زده شده و اذعان کردند که این واقعیت ها تاکنون رسانه ای نشده است.

فاطمه سلیمی اظهار داشت: برگزاری پنل های اختصاصی، مباحث کارشناسی و کارگاه های تبادل اطلاعات و نظرات برای ایجاد همدلی و تشکیل یک شبکه بین المللی در کلانشهر جهانی مشهد از دیگر مواردی بود که در جشنواره رسانه ای خورشید دنبال شد، در واقع این جشنواره فرصت نگاه بین المللی را به کلانشهر مشهد تقویت می کند.

حضور برخی بانوان عالیرتبه نظام در جشنواره خورشید

۲ مهمان زن برجسته جشنواره رسانه ای خورشید، “جمیله علم الهدی” همسر رییس جمهور و “انسیه خزعلی” معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده بودند که در آیین افتتاحیه و اختتامیه این رویداد حضور یافته و سخن گفتند.

همسر رئیس جمهور در مراسم افتتاحیه این جشنواره به جایگاه زن از نگاه توحیدی اشاره کرد و گفت: اغلب زنان در جهان اکنون دچار خودآگاهی های نادرستی هستند به طوری که براساس ارزشهای مادی نظیر ثروت و زیبایی ظاهری خود را قضاوت می کنند، این در حالی است که این خودآگاهی ها نادرست است اما در صورت اصلاح رویکرد می تواند باعث رشد و ترقی آنان شود.

علم الهدی با اشاره به اینکه در هر نوع اصلاح و تغییر باید از الگوی خانواده استفاده کرد، تاکید کرد: مردان باید با تامین مسائل مالی و اجتماعی، حامی زنان و بانوان بوده و در آرامش بخشی به خانواده حامی اصلی آنان باشند، این موارد در نگاه توحیدی و در تاریخ اسلام وجود دارد و اعتقاد به خداوند می تواند پشتوانه هر نوع فداکاری در خانواده ها قرار گیرد.

معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده نیز که در آیین پایانی این جشنواره حضور یافته بود، پیام بانوان فعال عرصه رسانه‌ در جهان در حوزه حجاب و ترویج آن را «حفظ حجاب برای جلوگیری از خشونت علیه زنان» عنوان کرد.

انسیه خزعلی افزود: پیام رسانه ما، پیام نگهداری و حفظ خانواده، امنیت خانواده و امنیت زنان باید باشد و فلسفه وجودی حجاب، حفظ زنان از خشونت و آزار است و آنچه اکنون دنیا دارد از آن رنج می‌برد زیاد شدن خشونت و آزار در انواع مختلف به ویژه آزار جنسی است که هرساله در رسانه‌ها و پژوهش‌های خود از ازدیاد این آزار نسبت به زنان می‌گویند.

وی با بیان اینکه حجاب در واقع یک حریم است که زن را حفظ می‌کند، ادامه داد: حجاب علاوه بر حفاظت از زن، می تواند زمینه فعالیت بیشتر وی را در اجتماع فراهم کند که نبود این حفاظ می‌تواند سبب محدودیت‌های تردد اجتماعی آنان شود بنابراین باید حجاب را به عنوان یک ویژند خاص بانوان مسلمان و خصوصا کشور ایران تبلیغ کرد.

معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده تاکید کرد: زنان باید روایتگر وقایع و حقایق باشند و روایتگری آنان باید با عقلانیت و تدبیر همراه باشد و با توجه به اینکه در روایتگری زنان عاطفه و احساس موج می‌زند، اگر با درایت و تدبیر همراه شود تاثیرگذاری بیشتری بر مخاطب نسبت به سایر روایتگری‌ها خواهد داشت.

پیوندی از جنس روشنگری

آیین پایانی این جشنواره با حضور دهها خبرنگار و فعال رسانه ای داخلی و خارجی در مجتمع شهدای سلامت برگزار شد که از کشورهای ترکیه، روسیه، سنگال، اروگوئه، چین، عراق، لبنان، قرقیزستان و … و رسانه های مختلف ایران گرد هم آمده بودند تا این جشنواره سه روزه را به اتمام برسانند و خاطره ای خوش به جا بگذارند.

گفت و گوهای مهمانان خارجی با خبرنگاران این جشنواره همه بوی روشنگری می داد، می خواستند پیام آور واقعیت جامعه زنان ایرانی بویژه مسلمان به دنیا از طریق شبکه ها یا رسانه های خود باشند، همه دغدغه مند بودند و آزادیخواه؛ همه دلپواس جایگاه خانواده و حق و حقوق زنان در خانه و اجتماع، همه می خواستند یک پیام را مخابره کنند که جایگاه زن والاتر از آن چیزی است که اکنون در برخی کشورها پایمال شده است.

آمال عبدالله گزارشگر شبکه تلویزیونی دولتی کویت گفت: قدرت و شجاعت را امروز در حالی در زنان ایرانی مشاهده کردم که پیش از سفر به ایران و مشهد تصورم از آنان، زنان ضعیف و ناتوان و مورد ظلم واقع شده بود، زنان ایرانی و مسلمان با اقدام‌های رسانه‌ای می‌توانند در دنیا تغییر ذهنیت ایجاد و اثبات کنند که نه تنها اعتقادات و اخلاق هیچ محدودیتی برای آنان ایجاد نمی‌کند، بلکه بسیار هم پسندیده است.

قدرت و شجاعت را امروز در حالی در زنان ایرانی مشاهده کردم که پیش از سفر به ایران و مشهد تصورم از آنان، زنان ضعیف و ناتوان و مورد ظلم واقع شده بود.“سفر والیانی” فعال رسانه ای از کشور قرقیزستان نیز معتقد بود: من مسلمان هستم و حجاب را انتخاب کرده ام و می بینیم گرایش به اسلام و داشتن حجاب در کشورم رو به افزایش است، قرقیزستان ۷۰ سال قبل به شوروی متصل بود و استقلال نداشت، در آن زمان داشتن دین نیز ممنوع بود، اما اکنون قرقیزستان مستقل شده است، مردم این کشور تمایل دارند دین اسلام را پذیرفته و قواعد و اصول آن را رعایت کنند.

مراسم پایانی این جشنواره نیز با سخنرانی استاندار خراسان رضوی و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی آغاز شد، “محمدمهدی اسماعیلی” وزیر فرهنگ گفت: امروز در جهان قدرتی شکل گرفته که چشم‌اندازهای سکولار در فرهنگ و رسانه را تضعیف کرده و چشم‌اندازهای حکمی و معنوی را ممکن ساخته است، دهه آینده شاهد برهم خوردن نظم سرمایه‌داری هستیم که امروز همه چیز و از جمله زنان را مانند کالا معرفی و مصرف می‌کند.

جشنواره بین‌المللی خورشید که باید آن را نمونه‌ای از خیزش حکمت دانست، کلیشه‌های جعلی از مساله زنان و آزادی را در هم شکسته است، این خیزش برای شکستن کلیشه‌هاست و قدرت زنان آزاده جهان، هژمونی جدیدی را به میدان فرهنگ خواهد آورد.

اجرای تئاتر توسط هنرمندان مشهدی نیز چاشنی مراسم پایانی این جشنواره بود، یک تئاتر روایتگر داستان “شیرین ابوعاقله” بود، خبرنگاری که در مبارزه با رژیم صهیونیستی به شهادت رسید، در واقع اساس شکل گیری نخستین جشنواره بین المللی رسانه ای خورشید بر همین مبنا استوار بوده است.

شیرین ابوعاقله (سوم آوریل ۱۹۷۱ – یازدهم مهٔ ۲۰۲۲) خبرنگاری فلسطینی بود که به مدت ۲۵ سال در شبکه عربی زبان الجزیره فعالیت می‌کرد. او یکی از خبرنگاران فعال در خاورمیانه بود که اخبار مرتبط با فلسطین را پوشش می‌داد. وی یازدهم مهٔ ۲۰۲۲ درحالی که مشغول پوشش اخبار حمله نیروهای ارتش اسرائیل به شهر “جنین” در کرانه باختری بود هدف نیروهای اسرائیلی قرار گرفت و به دلیل اصابت گلوله به سر به شهادت رسید.

زمانی که “حورا القبیسی” روزنامه نگار و کارشناس در امور فلسطین از کشور لبنان در این جشنواره لوح تقدیر خود را به پاس فعالیتهایش در زمینه دفاع از حقوق زنان دریافت می کرد، پرچم فلسطین در گوشه ای از سالن توسط هموطنانش بالا رفت و همه “آزاد باد فلسطین” را فریاد زدند تا یاد شهید راه روشنگری “شیرین ابوعاقله” که به دست رژیم اشغالگر قدس به شهادت رسید، گرامی داشته شود.

“ژان لی” مدیرکل خاورمیانه گروه رسانه ای سی وی تی از چین یکی از برگزیدگان این جشنواره بود که پس از دریافت لوح تقدیر خود، پشت تریبون قرار گرفت و از ایرانیان بابت برگزاری این جشنواره قدردانی کرد و خاطره سفر خود به این کشور را جزو خاطرات به یادماندنی در زندگی اش عنوان کرد.

“وداد محمد” از کشور تونس از برگزیدگان جشنواره رسانه ای خورشید پشت تریبون این مراسم قرار گرفت و به صراحت اعلام کرد که “این جشنواره صدای حقیقت را از مشهد به تمام عالم می رساند تا وجدان های و قلبهای بیدار، واقعیتهای جامعه زنان را ببینند و بپا خیزند”.یک فعال دیگر رسانه ای غیرایرانی که برگزیده این جشنواره شد نیز پس از دریافت لوح تقدیرش پشت تریبون قرار گرفت، او هم از آزادی فلسطین حمایت کرد و از جانب زنان آمریکای لاتین اعلام کرد که آنان آرزوی آزادی فلسطین و نابودی ظلم در جهان را دارند.

“وداد محمد” از کشور تونس از برگزیدگان جشنواره رسانه ای خورشید پشت تریبون این مراسم قرار گرفت و به صراحت اعلام کرد که “این جشنواره صدای حقیقت را از مشهد به تمام عالم می رساند تا وجدان ها و قلبهای بیدار، واقعیتهای جامعه زنان را ببینند و به پا خیزند”.

“الناز عباسیان” یکی از برگزیدگان ایرانی جشنواره رسانه ای خورشید که آثار او مانند همکاران دیگر رسانه ای اش توسط داوران بررسی شده بود، پس از دریافت لوح تقدیر پشت تریبون قرار گرفت و از دغدغه های بانوان خبرنگار کشور گفت: “ما کمتر دیده شدیم و بیشتر مصاحبه گرفتیم و کمتر کسی از ما سراغ گرفته است، چهره ای از بانوی زن ایرانی روایت می شود که روایتهایش نادرست است، امیدوارم این جشنواره گشایشی برای کنشگری بانوان فعال رسانه ای باشد تا بتوانند به درستی چهره زن ایرانی مسلمان را به جهان نشان دهند. زنان روشنگری می کنند و به حق هم همین طور است”.

این جشنواره ۲۰ برگزیده داشت که پنج نفر از آنان ایرانی و باقی غیرایرانی بودند که از همه آنان تجلیل شد. مسوولان پوستر این جشنواره را امضا کردند و متعهد شدند که سال آینده دومین دوره از این جشنواره را پرشورتر برگزار کنند و حتی زمزمه هایی مبنی بر شکل گیری دبیرخانه دائمی این جشنواره نیز سنیده شد.

آخرین صحنه از جشنواره بین المللی رسانه ای خورشید در مشهد مقدس، عکس دسته جمعی بانوان رسانه ای ایرانی و غیرایرانی از ۴۱ کشور جهان بود که تابلویی زیبا از زنان فرهیخته و روشنگر مسلمان و غیرمسلمان عصر حاضر را در جوار بارگاه منور رضوی به تصویر کشید.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.